De meest duurzame wijk van Europa word je niet zomaar, daarvan zijn we ons bewust. Duurzaamheid ligt daarom ten grondslag aan alles wat wij wat hier creëren.

Van de materialen die we gebruiken tot aan de manier waarop we omgaan met water en afval, achter ieder proces zit intentie. Maar duurzaamheid gaat verder dan het bewaken van je ecologische voetafdruk. Duurzaamheid is een geluid, waarvan de echo doorklinkt tot in de wortels van onze samenleving. Hoe zorgen we voor elkaar en hoe creëren we samen een solide basis waarop toekomstige generaties door kunnen bouwen?

Sociale Inclusiviteit

Common Woods streeft er naar waarde te creëren voor zoveel mogelijk mensen, om zo samen te kunnen bouwen aan een betere toekomst. Dit doen we bijvoorbeeld door Multi Generational Housing, woningen die speciaal zijn ontwikkeld om meerdere generaties te kunnen huisvesten. 

Het is de ambitie om in de wijk ook een ruimte in te richten voor de Community Nanny: een lokale kinderopvang met gastouders uit de directe omgeving, onder het motto “It takes a village to raise a child”. Common Woods zal thuis bieden aan 20 sociale huurwoningen en heeft de mogelijkheid voor een steward house, voor een buurtconciërge. 

Ecologische Inclusiviteit

Nimmerdor, of ‘altijd groen’, is de naam van bos dat de wijk haar thuis noemt. Een naam die niet alleen het landschap beschrijft, maar ook symbool staat voor het leven in Common Woods. Hier speelt het concept van boskamers een rol. Het idee dat waar je je ook binnen de wijk begeeft, je altijd zicht zult hebben op groen. Dit doen we niet alleen door alle huidige bomen te laten staan, maar ook door nieuwe bebossing aan te leggen. 

Vogels, bijen, vleermuizen en andere oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn onze helden. Door middel van een natuurinclusief ontwerp-proces, willen wij ervoor zorgen dat ook zij een plekje vinden in onze wijk. Dit doen we door niet alleen duurzaam voor mensen te bouwen, maar ook te investeren in bewoonbare gevels voor deze little stakeholders. Plekken waarin vogels, vlinders, kleine knaagdieren en insecten zich kunnen nestelen.

Energie, Water en Afval

Energie zal in Common Woods ter plaatse worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen door middel van zonnepanelen. De energie kan vervolgens in batterijen worden opgeslagen voor later gebruik. De huizen in de wijk zullen daarnaast gebruik maken van aardwarmte als bron voor verwarming en verkoeling. 

Het energiegebruik wordt vastgelegd in een slim energienetwerk, dat laat zien wie er in de wijk het zuinigst met zijn of haar energie omgaat. Bewoners kunnen voor zuinig gebruik worden beloond door middel van tokens, waarmee ze bijvoorbeeld gratis gebruik kunnen maken van de gedeelde elektrische deelauto’s. 

Het streven is om een speciale filter te implementeren voor de zuivering van grijs water. Deze helofytenfilter recycled water dat onder andere kan worden gebruikt voor toiletten en wasmachines. Apparaten zoals recirculatie douches in het systeem moeten de vraag naar zoet water tot 60% verminderen. Common Woods zal tenslotte regenwater opvangen, opslaan en gebruiken voor kassen en tuin-irrigatie.

Mobiliteit

In beweging, dat zijn wij mensen altijd. Om de belasting op het milieu zoveel mogelijk te minimaliseren, stelt Common Woods een aantal elektrische auto’s en bakfietsen ter beschikking. Zo stelt Common Woods de bewoners in staat om in beweging te blijven, maar wel op duurzame wijze.

Modulair & Circulair Bouwen

Common Woods wordt vormgegeven op basis van een uniek raamwerk dat drie hoofdelementen met elkaar samenbrengt; architectuur, modulariteit en natuurlijke context. Zo waarborgt de architectuur het comfort en de functionaliteit van de ruimtes, en inspireert de natuurlijke context op haar beurt het design en interieur. Deze twee elementen worden met elkaar verbonden door een uniek modulair systeem; het derde leidende element. 

Common Woods wordt gebouwd met een modulair houtbouw systeem. De onderdelen worden in verschillende modules bij elkaar gebracht. Zo worden er woningen met verschillende architectonische identiteiten gecreëerd, die samen toch een eenheid vormen. De modulaire en geprefabriceerde gebouwen zijn bovendien ontworpen voor een duurzamere levensduur, met materialen die aan het einde van de cyclus eenvoudig kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt.

Permacultuur & Buurtkas

De meest duurzame wijk van Europa moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Zelfvoorzienend in energie, water, maar ook voedsel. De wijk zal daarom ruimte bieden aan een gemeenschappelijke buurtkas en permacultuur (, die gezamenlijk door bewoners kunnen worden onderhouden.

Droom, creëer en woon in Europa’s meest duurzame wijk.

Schrijf je in