Blog

Hoe je nu je tijd nuttig besteedt en creatief blijft

Corona onrust? Ik hoor het zoveel mensen zeggen: ‘ik ben er klaar mee. Ik ben het zat.’ Ook bij mij raast de onrust af en toe door me heen. Die onrust legt mij lam. Terwijl juist nu in onzekere tijden heb ik mijn tijd en creativiteit hard nodig. Hoe houd je je hoofd koel, hoe ga je om met tegenslagen en zie je weer kansen voor de toekomst? Hieronder geef ik je drie tips.

Soms heb je windje mee en soms tegen

… of een geweldige storm. Shit happens, overal en altijd. Nu is het Corona die ons omver blaast. En dat is heftig! Want deze zagen we niet aankomen. Iedereen heeft er last van, wereldwijd, rijk en arm. De een meer dan de ander. Maar lieve mensen vergelijken heeft geen zin. Je hebt alleen je eigen pad te bewandelen. Iedereen maakt weleens tegenspoed mee. De invloed die je hebt ligt in hoe je hier mee omgaat.

Realiseer je dat je de feiten niet kunt veranderen

Achteraf denk je misschien, had ik maar… Ook bij anderen zie je vaak : ja hadden ze maar zus en zo… Allemaal makkelijk praten. Maar niemand denkt: laat ik even mezelf dwars zitten en wat tegenslagen op mijn pad brengen. Dus als je eenmaal midden in een tegenslag zit, is vooral de vraag relevant: hoe ga ik hier mee om?

Tip 1: Hoe je kijkt is wat je creëert

Ben jij negatief? Dan is dat ook wat je aantrekt. Neem nu Corona. Continu het nieuws lezen en er veel over praten: je vindt er vast van alles van … Volgens mij maak je jezelf alleen maar onrustig. Klagen, balen, je zult absoluut gelijk hebben, maar als jij het toch niet kan veranderen dan creëer je alleen maar negatieve energie bij jezelf en je omgeving.

Dit gaat altijd op. Ander voorbeeld: heb jij totaal geen zin in dat uitje naar Parijs, je vindt het maar een rotstad. Wedden dat als je daar rondloopt dat het jou opvalt dat er vuil op straat ligt, dat mensen chagrijnig kijken, dat het er druk is en ga zo maar door. Heb jij echter een positieve kijk, dan loop je rond en denk je wauw: wat mooi die prachtige bomen, wat leuk die lachende mensen en wat knap hoe alles hier langs elkaar heen beweegt in deze drukte. En zo zal er meer volgen van waar jouw aandacht heen gaat.

Tip 2: Het is je gevoel wat telt

Zit jij nu totaal zonder werk en klanten. En zie je je saldo krimpen. Dat voelt natuurlijk verschrikkelijk. Geldzorgen zijn naar. Dan giert de onrust door je lijf. Je maakt je zorgen. Hoe keer je dit ten goede? Jouw invloed zit hem in hoe je omgaat met je gevoel. Een tekort aan geld is een feit. Dat kun je niet opeens veranderen. Je kunt wel jouw onrust kalmeren.

Realiseer je dat je het tekort aan geld niet kunt voelen. Het is het verhaal in je kop wat de paniek veroorzaakt. Door het verhaal even los te laten en alleen in het NU te zijn, in je lijf, kan er weer rust komen. Doe je dit niet dan gaat de situatie met jou aan de haal. Dat voelt niet alleen rot, het helpt je ook niet om scherp te worden om oplossingen in gang te zetten om weer geld te genereren.

Dus vraag jezelf: wat heb jij NU nodig? Ga wandelen, ga sporten, ga iets doen waar je energie van krijgt. Zodra je weer rustig bent en lekker in je vel zit komt er helderheid en inspiratie om actie te nemen en in te zien wat jouw mogelijkheden zijn.

Tip 3: Vanuit een positieve vibe gaat alles gemakkelijker

Zoals al beschreven bij inzicht 1 en 2: jouw invloed zit hem in wat je denkt (positief of negatief) en wat je voelt. Er volgt vervolgens meer van waar jij je op richt. Iets neemt toe of iets neemt af. De spiraal beweegt omhoog of omlaag. Jezelf in een positieve modus zetten leidt tot meer positieve gebeurtenissen. Daar bovenop komt het inzicht dat dingen gemakkelijker lukken vanuit een positieve vibe. Ga maar na: je wint een wedstrijd gemakkelijker als je lekker in je vel zit. Zo simpel is het. Als je minder goed in je vel zit, of minder positief bent ingesteld kun je evengoed winnen of presteren, maar gaat dit veel meer op kracht.

Die positieve vibe komt niet vanzelf. Het is belangrijk dat je eerst die onrust en paniek in je lichaam echt toelaat. Dat je dus accepteert wat het met je doet. Hier gaat het meestal mis. We zetten maar door, negeren de negatieve gevoelens. We denken het komt wel goed, terwijl vaak de ellende dan alleen maar doorgroeit. Totdat het te laat is. Indien je de vaardigheid beheerst het tij eerder te keren, komt er ook minder tegenwind op je pad. Dan worden de ribbels en tegenslagen minder groot.

Deal ermee!

Dus wat deze Coronatijd betreft – en ik geef toe, het is niet gemakkelijk- deal ermee! Loop je eigen pad en vraag jezelf regelmatig af wat heb ik nu nodig? Als je jezelf weer aanleert je te richten op de kwaliteit van je gevoel, dan neem je eigenaarschap over het deel waar jij invloed op hebt. Jouw invloed aanwenden vraagt bewustwording in hoe je je gevoel en energie kunt gebruiken. Dit vraagt om verdieping naar binnen. Stel je eens voor dat je in elke situatie – hoe rot of moeilijk ook- de touwtjes in handen kunt houden om je volle vermogen te benutten om zo het allerbeste te bereiken binnen jouw omstandigheden. Elke dag weer. Hoe mooi zou dat zijn?!