Blog

Hoe maak je van je rotdag een topdag

Herken je dat: je voelt je onrustig, opgejaagd en nerveus. Alsof er een storm door je borst raast, een zenuwachtig gevoel. Je wilt hier zo snel mogelijk van af. Je denkt: ik werk even hard door, want als ik deze klus af heb dan voel ik me vast beter, dan valt er een last van mijn schouders.

En, helpt het? Nee, he? Maar hoe dan wel? Hoe maak je van je rotdag een topdag?

Eerst even deze inzichten

Als je niet lekker gaat, is creëren lastig. Je hebt eerst inspiratie en helderheid nodig om de klus te klaren. Je kunt beter eerst zorgen dat je lekker in je vel komt te zitten. Dat vraagt moed. De deadline hijgt in je nek, want klus moet af en als het niet op tijd af is voel je je daar weer schuldig over. Maar ja, doorgaan zonder echt mentaal scherp te zijn en tegen jezelf in te gaan daar heb je zelf weer niets aan en dan uiteindelijk ook jouw omgeving niet.

Tegen jouw eigen stroom inwerken

Dit doen we vaak: we werken hard tegen ons gevoel in. Resultaten zijn belangrijker dan de kwaliteit van ons gemoed. We denken: straks ga ik wel weer wat leuks doen, nu eerst nog even de ‘moetjes’. Maar weet je: straks komt nooit! Alles gebeurt altijd in het NU. Door alsmaar over straks te praten, benut je jouw ‘nu’ niet. Door eerst goed voor jezelf te zorgen ben je gewoon leuker en liever voor jezelf en creëer je vervolgens tien keer zo makkelijk.

Dus maak van jouw rotdag een topdag

We gaan dus eerst terug naar jou: zorgen voor jezelf en helderheid creëren in wat je te doen staat. Doe iets wat je energie oplevert: een wandeling, puzzel of een boek lezen. Doe het met aandacht en voel je er niet schuldig over. Wees loyaal aan jezelf.

Focus

Ja, is de energie er weer? De crux zit hem vervolgens in jouw focus; je doel moet helder zijn. Waar gaat het jou echt om? Je hebt hier een keus.

  • Je ploetert door en gaat voor kwantiteit i.p.v. kwaliteit, want het moet af en je moet niet zeuren
  • Je stelt de manier waarop je het doet als doel en je gaat voor kwaliteit en voor hoe jij in je vel zit.

Vergelijk het met een wereldreis: je doet 20 plaatsen in 20 dagen en je wil zo snel mogelijk door om alles maar af te kunnen vinken of ben je in staat ergens te blijven plakken en echt te genieten, omdat het er zo leuk is? Wat is écht belangrijk voor jou? Als een fantastisch resultaat het doel is, focus je dan ook op een fantastisch proces. Jij op je best = het resultaat op zijn best.

De tijd die je nu even neemt om van die rotdag een topdag te maken, zorgt dat je daarna veel effectiever werkt. Gun jezelf de rust en de tijd voor focus, zodat je daarna kan knallen onder jouw voorwaarden!