Blog

Hoe werkt dat: flow en afstemming?

Ik beloof met mijn aanbod dat ik je leer te werken vanuit flow en afstemming. Maar, wat is dat eigenlijk? Graag vertel ik je er meer over in deze blog.

Wat is flow níet?

Ik weet het zelf nog heel goed: hard werken voor resultaat. Harder dan goed voor me was. Omdat de klus geklaard moest worden en die resultaten er moesten komen. Aanpakken en doorzetten dus, met als gevolg: ploeteren en mezelf forceren.

Waarom doen we dat toch: ploeteren en forceren?

In onze cultuur leven we resultaatgericht. Op resultaten kun je immers bouwen. Wie heeft er immers wat aan een goed gevoel? Op basis van je resultaten word je beloond, verdien je geld en kun je je hypotheek betalen. Op zich is daar niets mis mee, mits we allemaal bewaken dat we dicht bij onszelf blijven. En hier gaat het mis. We willen het resultaat zó graag dat we onszelf voorbijlopen. Dat gaat even goed, maar dit hou je niet vol.

Totdat het mis gaat

Zo ging dat ook bij mij. Ik was succesvol als sales. Met mijn bankrekening ging het uitstekend. Ik was ook echt goed in wat ik deed. Maar ik werkte zo hard dat ik uiteindelijk overspannen thuis kwam te zitten. Dat gaf voor mijn gevoel een enorme imago-breuk. Dat mij dat kon overkomen! Achteraf was dit een les die ik nodig had, want ik putte mijzelf uit. Ik was het contact met mezelf verloren. Ik nam geen rust, ik zat alleen maar in mijn hoofd, ik luisterde niet naar mijn lichaam, ik ging maar door. Eenmaal thuis en totaal de weg kwijt las ik voor het eerst over flow. Dat is alweer 18 jaar geleden. Het gaf toen het duwtje wat ik nodig had: ik wilde immers altijd al mijn eigen bedrijf beginnen.

Flow is met de stroom mee 

De vertaling van flow is ‘stroom’. Werken vanuit flow wil zeggen: met de stroom meegaan. In tegenstelling tot hard werken, ploeteren en resultaten afdwingen, laat je bij flow ideeën en resultaten naar je toekomen. Je bent in een staat van ontvangen, in contact met jezelf en in afstemming met je omgeving. Het ene inzicht leidt tot het volgende. Je vooruitgang gaat organisch. Je gaat letterlijk met de stroom mee. Je vraagt je nu natuurlijk af: behaal je dan wel resultaten?

Wat levert werken vanuit flow en afstemming op?

In plaats van duwen en trekken, stem je je af op wat klopt. In plaats van dat ik doorduw sluit ik aan op wat klopt op elk moment. Nooit meer hard werken dus? Integendeel! Je pakt echter de momenten dat je in vorm bent om keihard te werken. Dan gaat het gemakkelijk. Je bent vol energie en inspiratie. Om goede resultaten te behalen is het dus wel belangrijk dat je in actie blijft.

Om de stroom te voelen er ervaren heb ik geleerd niet alleen mijn hoofd te gebruiken maar ook fysiek alert te zijn, mijn gevoel te gebruiken, mijn emoties niet op te kroppen, belemmerende patronen te doorbreken en spiritueel echt te doen waar mijn hart ligt. Vanuit flow werken brengt je altijd naar jouw pad, jouw succes, hoe jij op je best het allerbeste bereikt.

Hoe leidt flow tot resultaat?

Net als altijd ga je bij werken vanuit flow en afstemming voor resultaten. Ook ik stel hoge doelen voor mezelf en mijn bedrijf. Een hoog doel maakt dat je veel energie en acties genereert bij jezelf en je team. Je gaat juist voor buitengewone resultaten. De focus om daar te komen leg je echter op het proces. Je gaat voor kwaliteit. Je benut elk moment zorgvuldig en gaat voor vol. Juist door de aandacht op de kwaliteit van het proces te leggen creëer je veel gemakkelijker, met het bereiken van resultaten tot gevolg. Ook dan zit het soms tegen. Dit is dan een signaal dat je in plaats van forceren je acties moet bijstellen.

Resultaten volgen sneller

Bij mij werkt dat als volgt: ik stel targets en resultaten in mijn businessplan. Maak een groeistrategie hoe ik daar kom. Als beide goed voelen dan laat ik de targets los en gebruik mijn plan en richt me op het proces, elke dag weer. Als ik bijvoorbeeld een blog of offerte wil schrijven, blijf ik niet achter mijn laptop hangen als het niet lekker gaat. Ik ga dan wandelen, want dan komen er zoveel inzichten tot me. Deze spreek ik in op mijn telefoon. Dit zijn meestal meteen rake inzichten, zo waar! Die komen uit mijn tenen! Nu creëer ik dus veel sneller. Vroeger zat ik uren te ploeteren totdat het af was, dat doe ik dus niet meer.

Je krijgt wat je nodig hebt

Bij vanuit afstemming werken, ben ik vaak verrast hoe elke stap de verdieping en vooruitgang brengt die mij vooruit helpt. Zo had ik een klant die verdieping in gevoel nodig had. Dat was een thema waar ik zelf ook mee dealde. De volgende klant wilde hulp bij zijn groeistrategie. Ha, dat stuk wilde ik steeds al in mijn coaching concreter maken. Lanceerde ik afgelopen maand een webinar over focus: doorleefde ik werkelijk alle hoeken van geen focus, onrust, energielekken, te resultaatgericht zijn. Ik moest er zelf om lachen. Het hielp me geweldig om het aanbod steeds verder te finetunen: precies wat ik nodig had!

Hoe realiseer je werken vanuit flow en afstemming?

Door je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling samen op te laten gaan. Je kunt nooit harder groeien dan je huidige bewustzijn en eigenwaarde waar je nu staat. Doe je dit wel, dan kun je per definitie alleen groeien door forceren, hard te werken en veel te moeten. Als je je groei via je persoonlijke groei laat lopen dan gaat groei gemakkelijk en met plezier. Dan gaan vervulling en impact samen op.

Werken vanuit flow en afstemming is goed voor jezelf én je resultaten. Je werkt juist constructief  aan wat je écht wilt en hoe je dit wilt. Je voelt je gedragen. In plaats van hard werken vanuit kracht, werk je met plezier en volgen resultaten gemakkelijker en sneller. Je bewaakt je energie en inspiratie. Dat maakt dat je het heft in handen hebt wat betreft de kwaliteit van je werk en leven. En we weten allemaal: als je lekker in je vel zit, dan is het leven gewoon leuker en presteer je juist op je best met maximale impact tot gevolg.