Blog

Jezelf vergelijken: slim of dom?

Heb jij ook dat je jezelf vergelijkt met anderen? Dat je daardoor jouw situatie vergoelijkt, want ach, die heeft ‘t toch ook moeilijk. Of ben je juist ontevreden, want: het gras lijkt bij anderen altijd groener.

Als je jezelf vergelijkt dan maak je je geluk afhankelijk van anderen. Dan geef je je eigen geluk weg. Het heeft geen zin en bovendien: het zegt helemaal niets. De buitenkant van anderen zegt namelijk helemaal niets over wat er binnen aan de hand is.

Ieder heeft zijn eigen pad

We leven in een succesmaatschappij. In sociale relaties, in de (sociale) media, in onze cultuur: het gaat altijd over succes; en dan bedoel ik de buitenkant. Hoe iemand scoort op de status en materiële ladder. Op onze buitenkant worden we beloond en geprezen. Maar jij weet ook: er zijn mensen die bakken met geld hebben en toch een tekort voelen. En je hebt mensen die moeten rondkomen van een minimumloon en die beleven perioden van intens geluk.

Zoveel mensen, zoveel levens

Wat voor de één te gek is, is voor een ander matig. Kortom, vergelijken is dom! In plaats van je energie te richten op wat jou geluk of een lekker gevoel bezorgt, zit je in je hoofd je aandacht en tijd te verdoen.

Geluk vind je op je eigen pad

Het maakt niet uit wat je doet, maar hoe je het doet. Geluk zit hem in het contact met je naaste, een lach op je werk, met aandacht je ding doen. Oftewel, genieten van het kleine en dat kan ongeacht je omstandigheden, altijd!

Genieten is: vandaag leven en in het nu kunnen zijn. Als de ander het beter heeft, kun je beter meegenieten van de mooie verhalen. Dus niet vergelijken, maar juist even doorvragen waar de ander van geniet. Vooral lekker meegenieten als de ander straalt! Geluk is aanstekelijk!