Blog

Wil je ook meer?

Altijd maar meer willen. Ik geef het toe, ik ben daar schuldig aan. In plaats van dat ik tevreden ben met de resultaten die ik boek, leg ik de lat hoger en wil ik meer. Waarom? Inmiddels zie ik zo duidelijk mijn patroon: diep van binnen zegt een stem: je bent pas wat waard als je succes hebt.

Ik weet het…

Ik coach anderen, ik schrijf erover, mijn hoofd weet dit en toch komt dit inzicht elke keer weer bovendrijven. Auw, ik voel het letterlijk in mijn buik! Afgelopen week gaf ik weer een webinar en elke keer als ik mijn laptop opende keek ik met spanning of er meer aanmeldingen waren. Heb ik er dan nog geen, jawel genoeg! Maar ik wil meer, ik voel de onrust in mijn lijf. Tijd om dus vandaag even bij stil te staan: wat is hier aan de hand?

Kijk naar wat er wel goed gaat

En wat komt bij mij op: een heel oud inzicht waarvan ik dacht geen last meer te hebben. Namelijk dat ik mijn succes meet aan het resultaat dat ik boek. Ik voel me pas groot als mijn workshops bomvol zitten en als ik veel geld verdien. Diep van binnen voel ik me klein en ben ik eigenlijk niet trots op mijn resultaten. Ik schaam me bijna dat ik dit opschrijf. Madelon stop met zeuren. De fles is half vol en niet half leeg! Dit is gemakkelijk gezegd en daarom wil ik dit ook delen in deze blog. Want deze ondermijnende gedachten zijn zo geniepig, zo doorweven met je gedrag dat je zelf niet doorhebt hoe je je eigen groei blokkeert. Ik kan jullie vertellen dat ik namelijk ook reuzetrots ben op mijn blogs, de groeitrainingen, mijn boek, mijn webinars, de complimenten die ik krijg. Eigenlijk denk ik juist heel positief. En toch is daar dus dat knagende onrustige gevoel dat aandacht vraagt.

Hoe langer je de stem negeert, hoe vaker je hem tegen gaat komen

Wat denk en voel ik nu echt? En is het waar wat ik denk? Ik noem dit ook wel een ondermijnende overtuiging. Zo’n stemmetje diep van binnen, wat je maar al te graag wegstopt. Gewoon flink zijn en doorzetten. Maar hoe langer je de stem negeert, hoe vaker je hem tegen gaat komen, dus kun je maar beter direct ernaar luisteren en analyseren waar dit vandaan komt. Een ondermijnende overtuiging is een negatieve gedachte over jezelf die je onbewust met je meedraagt. Het zijn denkbeelden die er vaak al in je vroege jeugd zijn ingeslopen en zijn gebaseerd op gedrag om een angst te voorkomen. Angst om te falen maakt dat je altijd je best gaat doen. Angst om buitengesloten te worden, maakt dat je je altijd aanpast etc. Ikzelf zie heel goed wat mij aandrijft: als ik namelijk geld en succes heb word ik gezien en krijg ik complimenten.

Is zo’n overtuiging erg? Niet als hij positief is, dan zal hij je juist vooruit brengen. Maar negatieve overtuigingen kunnen zorgen dat je heel hard gaat werken om bijvoorbeeld succes te hebben. Maar wat je eigenlijk wilt is bijvoorbeeld erkenning, erbij horen of je gezien voelen. Je denkt onbewust dat als je succes bereikt, je dit ervoor terugkrijgt. Helaas werkt het niet zo. Je houdt juist je gevoel van tekort in stand. Want bij alles wat je doet zul je de bevestiging krijgen dat je overtuiging waar is. Zie je wel: ik ben klein, zie je wel: ik hoor er niet bij, zie je wel: ze luisteren niet naar mij.

Hoe kom je ervan af?

Als het je nu niet lukt om te krijgen wat je verlangt, gaat het je in de toekomst ook niet lukken. Tenzij je jouw denkbeeld over jezelf verandert. De oplossing tot ‘meer’ ligt niet buiten je maar binnen in je. Want uiteindelijk willen we allemaal een goed gevoel. Je eigenwaarde, voldoening, liefde, vrijheid of wat je ook maar echt wilt ga je nooit vinden door je af te meten aan resultaten buiten jezelf. Hoe harder je holt naar wat je bereiken wilt, hoe leger je gevoel. De essentie zit in jou. Als je die nu leeft, ben je nu blij en tevreden en kan blijheid en tevredenheid volgen.

Ik kan inmiddels mijzelf weer een stukje ‘helen’ door deze overtuiging allereerst te erkennen en het bijkomende gevoel helemaal toe te laten. In de acceptatie zit de ontspanning en ruimte om ervoor te kiezen deze – nu vanuit een diepere laag- los te laten. Ik heb hier krachtige oefeningen voor die ik met mijn klanten doe. Voor mij is deze ervaring goud. Hoe kan ik immers anderen helpen als ik niet weet hoe het voelt. Juist door zelf mijn patronen tegen te komen en te doorbreken herken ik als coach zo goed bij anderen wat hen in de weg zit en hoe je dit effectief kunt doorbreken.  Zodat je je weer stukje vrijer voelt en met meer gemak en plezier je volgende stappen zet.

Je bent nooit klaar met groeien

En zo blijkt maar weer: je bent nooit klaar met groeien. Heel menselijk. Als dit nu ook gewoon je verwachting is dan valt alles wel mee. Dan zijn tegenslagen of knagende gevoelens gewoon aanwijzingen dat je iets op te lossen hebt. Hoe dichter je je doelen bij jezelf legt, hoe meer grip je hebt op jouw kwaliteit van leven en de voldoening die je hebt. En worstel niet te lang, maar vraag hulp, deel je inzichten met anderen, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en kunnen zoveel van elkaar leren als we maar gewoon durven onze angsten kenbaar te maken.

Groei ze!
Madelon